Penja aquí les notícies que trobis que tinguin que veure amb els riscos mediambientals!

dimecres, 21 d’abril del 2010

El núvol de cendres canvia el seu rumb


El núvol de cendres provinent del volcà islandès Eyjafjalla ha canviat el seu rumb. Amb l'arribada de baixes pressions a Islàndia i l'increment del vent, aquest núvol es lliscarà cap l'Àrtic, tal com va anunciar l'Organització Mundial de la Meteorologia (OMM). A més, les pluges associades amb les baixes pressions realitzaran una "espècie de rentat" de les cendres en les altituds més baixes.

pujada per: André Inácio i Irene Pérez

notícia de: www.factual.es

diumenge, 18 d’abril del 2010

Conseqüències de les erupcions volcàniques

En aquest video es pot veure el volcà Eyjafjalla expulsant cendres i piroclastos. A conseqüència d'aquest fenòmen, milers de vols d'arreu del mòn han sigut cancelats.

Video del volcà




Alvaro Pulido
Alonso Agüera

18/04/2010

dijous, 15 d’abril del 2010

Ubicació de fumaroles Hidrotermals, A prop de l'Antàrtida


Uns científics de l'Observatori Lamont-Doherty de la Universitat de Columbia han trobat evidències de fumaroles hidrotermals en el llit marí a prop de l'Antàrtida, anteriorment un punt en blanc al mapa per als investigadors que intenten obtenir noves i aclaridores dades sobre la formació del llit marí i les estranyes formes de vida que poblen aquests ambients extrems.
Aquestes constitueixen un gran sistema de muntanyes en les zones centrals dels oceans, on surt la lava i és forma nova escorça.

Pujat per:
Joan Triquell i Edgar Egea.

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/070410b.html

La cendra volcànica 'confon' als reactors dels avions.



"La cendra que ha generat l'erupció del volcà islandès és molt densa, així que sedimentarà aviat", explica Joan Martí, secretari general de l'Associació Internacional de Vulcanología. Les partícules que formen el núvol que ha col·lapsat l'espai aeri del nord d'Europa pesen, i per tant cauran ràpid.

Quan un volcà entra en activitat, es produïx també una erupció explosiva, que fragmenta la renta en micropartículas i la projecta a l'atmosfera. De vegades arriben a, fins i tot, l'alta atmosfera i poden romandre llarg temps en suspensió. "Després de l'erupció del munti Pinatubo, a Filipines, en 1991, les seves cendres van arribar a donar la volta al món i eren perceptibles molts mesos després del desastre", explica Joan Martí, secretari general de l'Associació Internacional de Vulcanología, "aquell desastre va tenir conseqüències fins i tot climàtiques, perquè va fer descendir la temperatura global".

Penjade per: Patrícia Serván i Darly Antelo.

elmundo.es

dimecres, 14 d’abril del 2010

Terretrèmol a China

Un tremolor de terra d'almenys 6,9 graus en l'escala *Richter va sacsejar la província occidental de *Qinghai , amb un balanç de víctimes que anit se situava en 400 morts i més de 10.000 ferits, segons l'agencia Xinhua i altres fonts oficials. Es tem que la xifra augmenti, ja que moltes persones van quedar sepultades sota els enderrocs, entre elles, estudiantes en diverses escoles. La població civil i l'Exèrcit lluitaven per a rescatar a possibles supervivents en difícils condicions a causa de la falta d'excavadores, el fort vent i les baixes temperatures en aquesta zona de gran altitud en l'altiplà tibetanà. Els hospitals estaven desbordats i alguns mancaven de productes sanitaris bàsics, com subministrament de sèrum.

El tremolor, que es va produir a les 7.49 del matí (sis hores menys en l'Espanya peninsular), va tenir una intensitat de 6,9 en l'escala de Richter, segons el Servei de Mesurament Geològic d'Estats Units. L'Administració xinesa va xifrar la seva magnitud en 7,1. L'epicentre es va situar en la cadena muntanyenca que divideix Qinghai de la regió autònoma de Tibet, uns 375 quilòmetres al sud-est de la ciutat minera de Golmud, i a uns 10 quilòmetres de profunditat. El sisme registrat en la veïna província de Sichuan en 2008 va tenir una magnitud de 7,9 i va provocar uns 87.000 morts i desapareguts.




Veure video de la notícia


www.elpais.com

14/03/2010

Alvaro Pulido i Alonso Agüera

Descobrixen les xemeneies volcàniques submarines més profundes del planeta



Una expedició dirigida per científics del Centre Nacional d'Oceanografia en Southampton (Regne Unit) ha descobert les xemeneies volcàniques submarines més profundes del món, conegudes com 'fumaroles negres', d'uns 5.000 metres de profunditat en la depressió de Cayman, en el Carib, segons ha fet públic la pròpia institució en un comunicat.

Els investigadors van utilitzar un vehicle controlat per control remot d'immersió profunda i van descobrir primes espirals de minerals de coure i ferro en el mantell marí, erupcions d'aigua prou calentes per a fondre el plom i uns 800 metres més profundes que les observades amb anterioritat.

Les ventilacions de l'oceà profund són fonts submarines d'aigües extremadament calentes que sorgeixen del jaç del mar. Els investigadors estudien les colònies de criatures que proliferen gràcies a aquestes columnes càlides submarines ja que proporcionen informació sobre la vida marina en el món, la possibilitat de vida en altres planetes i fins i tot sobre com va començar la vida en la Terra.


Penjada per: Patrícia Serván i Darly Antelo.

dimarts, 13 d’abril del 2010

Un terratrèmol de 4,8 graus sacseja les províncies de Màlaga i Granada

Un terratrèmol de 4,8 graus de magnitud en l'escala oberta de Richter s'ha sentit avui a les 0.08 en les proximitats de la localitat de Dúrcal, a 26 quilòmetres de Granada, sense que s'hagin registrat danys personals ni materials importants, segons les dades facilitades per l'Institut Geogràfic Nacional (IGN).


El moviment sísmic s'ha situat a una de profunditat de 610 quilòmetres. Segons fonts del IGN, a causa de la gran profunditat a la qual s'ha produït el hipocentro del terratrèmol, els seus efectes s'han sentit "febles" en nuclis de població de la Costa del Sol com Màlaga cabdal, Benalmádena, Estepona i Fuengirola, a més d'en Jerez, Cadis cabdal i Jaén.

Per la seva banda, el Servei Geològic d'EEUU va xifrar en 6,2 graus la magnitud d'aquest terratrèmol en el sud d'Espanya.

La zona on s'ha desencadenat el tremolor és una zona d'activitat sísmica moderada, però la gran profunditat a la qual s'ha produït el tremolor fa que els danys
materials siguin menors, segons els experts.


Pujada per: Patrícia Serván i Darly Antelo

Nou morts pel descarrilament d'un tren al nord d'Itàlia


El trencament d'un conducte de reg és la causa més probable d'un esllavissament de terres que s'han precipitat sobre la via fèrria en un congost.

Almenys nou persones han mort i 27 han resultat ferides, set de greus, aquest dilluns al descarrilar un tren regional a l'Alto Adige (Tirol del Sud), al nord d'Itàlia. L'accident s'ha produït sobre les 9:00 hores en una zona de via única arran d'una esllavissada de terra que ha afectat els rails. La televisió italiana ha mostrat imatges de l'escena amb fum sortint de la runa i helicòpters sobrevolant la zona. A causa de l'esllavissament el tren ha descarrilat i ha topat amb una filera d'arbres que han frenat la seva caiguda a la llera d'un riu.


Pujada per: Irene Pérez i André Inácio

Notícia de: www.avui.cat

dilluns, 12 d’abril del 2010

Conseqüències de les inundacions a Brasil

Aquí us pujo un video on es poden veure els efectes i les conseqüències que poden tenir les inundacions.



Esllevissades provocades per les inundacions a Brasil.





Alvaro Pulido i Alonso Agüera

diumenge, 11 d’abril del 2010

Rèplica de grau 5.3 del terratrèmol de Mèxic a Califòrnia

Califòrnia del Sud va ser sacsejada per una altra rèplica del terratrèmol de Mèxic.

Aquest terratrèmol va sacsejar uns 5o km al sud de Méxic a les 9:44 de la matinada. Va ser una dels centenars de rèpliques que van ocòrrer desprès del temblor del diumenge.

El sisme va sentir-se a Orange, San Diego i Los Àngeles. No hi ha hagut cap dany.

Moltes d'aquestes rèpliques han sigut de magnituds baixes (de 3 o menys), però n'hi ha hagut que en superaven els 5.

Des del sisme del diumenge han mort dues persones. Més de 230 persones estan ferides. A Baixa Califòrnia, 45 han colapsat total o parcialment.

Notícia de: Los Angeles Times

Del día: 25 de Gener

Pujada per: Alícia Martínez i Cristina Mangas

dissabte, 10 d’abril del 2010

Un fort terratrèmol desferma el pànic al nord de Mèxic

Milers de famílies de la ciutat de Mexicali han dormit dues nits als parcs o a les seves camionetes, enmig de més de 40 rèpliques del terratrèmol de 7,2 de l’escala de Richter que diumenge al vespre (matinada d’ahir a Espanya) va sacsejar l’estat de Baixa Califòrnia, al nord de Mèxic, i va deixar dos morts, 230 ferits i centenars d’automobilistes encallats als carrers i carreteres esquerdades. El sisme també va provocar danys a Tijuana, la ciutat més poblada d’aquell estat, i es va sentir amb força a les nord-americanes San Diego i Los Angeles.


Notícia de: www.elperiodico.com


Pujada per: André Inácio i Irene Pérez

Un terratrèmol de 7,8 graus sacseja Sumatra

Les autoritats indonèsies ja han aixecat l'alerta tsunami activada després del potent terratrèmol que ha colpejat a l'illa de Sumatra a primera hora d'aquest dimecres.

Els talls d'electricitat van estar acompanyats d'escenes de pànic, com a Aceh, on per ara no s'ha informat de víctimes mortals.

El sisme ha tingut l'epicentre davant de la costa nord-oest de Sumatra a gairebé 50 quilòmetres de profunditat ia més de 200 quilòmetres de distància de terra ferma.

Indonèsia s'assenta sobre l'anomenat 'Anell de Foc del Pacífic', una àrea de gran activitat sísmica i volcànica sacsejada per uns 7.000 tremolors a l'any, la majoria moderats. El terratrèmol d'aquest matí ha estat seguit de diverses rèpliques de gran intensitat.



Notícia de: es.euronews.net


Pujada per: André Inácio i Irene Pérez

dijous, 8 d’abril del 2010

Inundacions a Brasil

Les pluges, que van començar el passat dilluns i han continuat avui, han provocat més de 180 corriments de terres que a més a mes han provocat el trasllat a hospitals de al menys 40 persones ferides; les precipitacions també han inundat carreteres i han paralitzat gairebé per complet Brasil, que és la segona zona del païs més poblada.

www.que.es

Cristina Mangas i Alícia Martínez.