Penja aquí les notícies que trobis que tinguin que veure amb els riscos mediambientals!

dijous, 30 de setembre del 2010

Una esllavissada a Montserrat talla tot el cap de setmana la carretera de Can Maçana

El despreniment d'una roca de grans dimensions ahir a la matinada va obligar a tallar completament durant tot el cap de setmana una de les dues carreteres d'accés a Montserrat, la de can Maçana. Les pedres esmicolades durant la caiguda van descendir fins a l'altra carretera, la que puja de Monistrol de Montserrat, tot i que, en aquest cas, l'afectació hi va ser mínima i no va fer falta prohibir-hi la circulació del trànsit. La via del cremallera, a diferència d'altres cops, no es va veure afectada.
Metres per sobre de la carretera de can Maçana, es va desplomar com a conseqüència de les últimes pluges i va lliscar fins a caure al mig de la calçada. El despreniment es va produir a l'altura del punt quilomètric 7,5 de l'esmentada carretera (la BP-1121), un quilòmetre abans d'arribar a la barrera del pàrquing del monestir.
En impactar amb el terra, la roca es va fragmentar en diferents trossos. Diverses de les pedres esmicolades van trencar la tanca de protecció de la via i van baixar rodolant fins a arribar a la carretera de Monistrol. En aquest cas, també hi van fer malbé la tanca de seguretat i una part de l'asfalt. L'afectació, però, hi va ser lleu i no va fer falta tallar-hi la circulació, cosa que hauria bloquejat completament l'accés a Montserrat per carretera en un dia en què el santuari va multiplicar les seves visites amb motiu de la festa de la Mercè de Barcelona. Durant tot el matí, els operaris van donar pas alternatiu pel carril de pujada, cosa que no va afectar la circulació viària, ja que, durant el matí, el trànsit pel carril de baixada és insignificant. Al migdia, després que els operaris concloguessin els treballs de sanejament de la calçada, la carretera ja va quedar totalment oberta.
Diferent situació es vivia a la carretera de can Maçana, que es va haver de tallar completament per la presència de roques a la calçada i el mal estat del paviment. Els cotxes que volien anar a Montserrat procedents de la A-2, al Bruc, es van trobar un cartell informant del tall i instant els conductors a donar la volta per Collbató i agafar la carretera de Monistrol.
Durant el dia d'ahir, escaladors de l'empresa Inaccés Geotècnica Vertical van treballar per sanejar la paret afectada pel despreniment. És situada mig quilòmetre enllà de l'escenari de la darrera esllavissada, el 12 de febrer del 2009, a la zona coneguda com el Pont del Gat, també a la carretera de can Maçana. Ahir també van iniciar-se les actuacions per retirar les roques del mig de la calçada. Els treballs per refer tot l'asfalt, però, és previst que s'allarguin tot el cap de setmana. La intenció inicial és que la carretera es pugui tornar a obrir dilluns al trànsit.
A diferència d'altres zones del recinte de Montserrat, a la cinglera afectada pel despreniment d'ahir no hi havia xarxes de protecció. El president del patronat de Montserrat, Jordi López, ho va justificar dient que aquesta zona "no havia causat mai cap ensurt ni s'havien detectat moviments". López va assegurar que els treballs de reforç de la muntanya es duen a terme en els llocs de més risc, "però és difícil controlar que no hi hagi cap altre moviment en altres llocs".

Notícia extreta de: regió7.cat
Del dia: 25/09/10

Cristina Mangas i Alicia Martínez

Esllavissada al salt de la Caula


Les intenses pluges de divendres passat van causar una esllavissada al salt d'aigua de la Caula, al municipi de Boadella i les Escaules. Prop de 40 tones de terra i pedres van caure a la base del salt, i van cobrir bona part de la gorga. Com a mesura de precaució s'ha tallat el pas al mirador del restaurant que hi ha a sota el salt d'aigua.

Notícia extreta de: Avui
Del dia: 22/09/10

Cristina Mangas i Alicia Martínez

dilluns, 6 de setembre del 2010

Estat d'emergència a Nova Zelanda després del terratrèmol


Les autoritats han declarat el toc de queda durant la nit de dissabte després que un terratrèmol de 7,1 graus en l'escala Richter sacsegés la segona ciutat més gran de Nova Zelanda, Christchurch, derrocant els pals elèctrics i alguns ponts i provocant danys en les carreteres i les façanes dels edificis.

"Els danys són increïblement aterridors. L'únic que un pot dir és que és un miracle que ningú perdés la vida", va assenyalar el primer ministre, John Key, en declaracions a la cadena NZ, després del terratrèmol que es va produir cap a les 4: 35 hora local (18:35 hora de divendres a Espanya). Segons Key, les estimacions inicials del cost dels danys ascendeixen a uns 2.000 milions de dòlars neozelanceses (1.400 milions de dòlars).

XORNAL.COM 04/09/2010

Pujat per Edgar Egea i Joan Triquell.

dimecres, 1 de setembre del 2010

Segueix actiu l'incendi d'Ourense que ja ha arrasat més de mil hectàrees

El conseller de Medi Rural de la Xunta de Galícia, Samuel Juárez, ha informat que l'incendi registrat al municipi de Laza (Ourense) continua actiu i ja ha arrasat més de mil hectàrees des que es va originar fa dos dies.

Diversos bombers treballen en les tasques d'extinció de l'incendi originat a la parròquia de Camba, al municipi de Laza, a Orense. Pablo Araujo | EFE
En declaracions a RNE, Juárez ha manifestat la seva esperança que el foc es pugui controlar al llarg del dia amb la intervenció dels mitjans aeris, que no poden operar a la nit, però ha reconegut que es tracta d'un incendi "molt difícil" per les característiques de la zona on s'ha originat.

A més, ha recordat que no ha plogut a la província d'Ourense al llarg de tot l'estiu, i que per això el terra "està en unes condicions en què el combustible crema amb molta facilitat". El conseller no s'ha mostrat gaire optimista sobre les pluges previstes per avui, ja que es preveuen pluges de caràcter tempestuós però no precipitacions generalitzades que ajudin en les tasques d'extinció del foc.

Dimecres, 1 de setembre del 2010 - 10:53h.

El Periódico

Cristina i Alicia