Penja aquí les notícies que trobis que tinguin que veure amb els riscos mediambientals!

dissabte, 20 de novembre del 2010

Colòmbia en estat de calamitat pública per les pluges de 'La Niña'


El ministre de l'Interior, Germán Vargas Lleras, va declarar el dijous l'estat de calamitat pública en 28 departaments del país, a causa de la intensitat de les precipitacions que ha ocasionat l'arribada del fenomen de 'La Niña'.

L'onada hivernal ha provocat la mort de 138 persones, 208 ferits i la desaparició d'altres 22, a més de 1,3 milions de damnificats, segons l'últim balanç divulgat per les autoritats.

Notícia extreta de: www.lavanguardia.es
Del dia: 19/11/2010

Irene Pérez Olmedo

dilluns, 1 de novembre del 2010

Troben un "palau de cristall" a Naica, Mèxic

Espectaculars i enormes vigues de cristall de selenit fan veure als exploradors humans com nans, a la Cova dels Cristalls de Mèxic, molt per sota del desert de Chihuahua.Format al llarg de mil·lenis, aquests cristalls es troben entre els més grans descoberts fins ara al nostre planeta Terra.
Coneguda com la Cova dels Cristalls, aquesta caverna de pedra calcària i els seus brillants cristalls foren descoberts a l'any 2000 per un parell de germans miners quasi mil metres sota terra a la mina de Naica, una de les més productives de Mèxic, amb un rendiment de tones de plom i plata cada any. Els germans es van sorprendre per la seva troballa sense precedents.
Naica és una mina de plom i plata on s'ha trobat una cova gran, plena de gegants cristalls de selenita. El compartiment que sosté aquests cristalls se'l coneix com la Cova de Cristalls Gegants, i està a uns 305 m sota la roca de pedra calcària de la mina.
Els processos geològics que crean el plom i la plata també proveeixen matèries primes pels cristalls. Aquests cristalls apareixen clars a l'ull humà i aconsegueixen longituds de 12 m, pesen més de 55 tones i estan compostos de selenita, una forma cristal·lina de guix mineral.
Un ésser humà pot funcionar en aquest ambient només durant 6 a 10 minuts abans de que tingui lloc la pèrdua severa de funcions mentals. Així que per a fotografiar els cristalls els experts de la National Geografic van haver d'enfocar i concentrar-se en tornar cap a la sortida, a uns 9 o 12 m de distància.

¿Com es van formar?
L'aigua subterrània d'aquestes coves, enriquida amb el sulfur dels dipòsits adjacents de metall, va començar a dissodre les parets de pedra calcària, alliberant grans quantitats de calci. Aquest calci es va combinar amb el sulfur per a formar cristalls en una escala mai vista pels éssers humans, aquest procès trigaría cents de milions d'anys.
A aquesta forma cristal·lina del guix mineral, se'l coneix com la selenita, anomenada així per Selene, la deesa grega de la lluna.

Notícia extreta de: Yalosabes
Del dia: [No el determinen]
Pujada per: Cristina Mangas i Alicia Martínez