Penja aquí les notícies que trobis que tinguin que veure amb els riscos mediambientals!

dilluns, 31 de maig del 2010

La tempesta ‘Agatha’ porta mort i destrucció a Centreamèrica

Almenys 19 persones van perdre la vida ahir a Guatemala i el Salvador, 24 van desaparèixer i desenes de milers van haver de ser evacuades, enmig de les allaus de fang i inundacions provocades per la tempesta tropical Agatha, la primera d’una temporada d’huracans que aquest any amenaça de ser especialment severa. L’Agatha es va degradar ahir a la nit a depressió tropical al xocar amb les muntanyes de l’oest de Guatemala, però els seus temporals i xàfecs seguien sent temibles i afectaven també l’estat mexicà de Chiapas.
Les autoritats dels països centreamericans i el sud de Mèxic van habilitar immediatament centenars de refugis. Les pluges de l’Agatha es prolongaran uns quants dies, i ja es va poder sentir la frase que resumeix l’efecte desastrós d’aquests fenòmens, tant més temibles per les seves aigües que pels seus vents: «Ha plogut en un dia el que hauria hagut de ploure en un mes. Li demano a Déu que no segueixi plovent perquè si no serà un gran desastre». Ho deia un meteoròleg guatemalenc, César George.
Guatemala no s’havia refet encara de l’erupció del volcà Pacaya quan la primera tempesta tropical hi va anar a descarregar dissabte a la nit les aigües recollides sobre el Pacífic.

Les fortes pluges provocades per la tempesta tropical van causar també la mort d’almenys sis persones en diferents punts del veí el Salvador, on el president, Mauricio Funes, va decretar l’alerta roja. Els cossos d’auxili intentaven localitzar dues persones desaparegudes en una comunitat de l’oest, mentre que centenars de veïns eren evacuats de les zones afectades o en alt risc d’inundació o allaus.
L’Agatha només és el preludi d’una temporada que els meteoròlegs preveuen que serà «extremadament activa». Fins i tot «la més activa de què es tingui constància», si es conjuguen un fenomen del Niño més feble que altres anys amb unes temperatures oceàniques més altes i l’acceleració del cicle tropical. Sobretot a l’Atlàntic, on hi pot haver una vintena de tempestes, de les quals 14 es poden convertir en huracans, i de tres a set amb categoria destructora.

André Inácio i Irene Pérez

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=718159&idseccio_PK=1007

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada