Penja aquí les notícies que trobis que tinguin que veure amb els riscos mediambientals!

dilluns, 31 de maig del 2010

Milers d’evacuats pel volcà Pacaya a Guatemala


Almenys dos veïns i un periodista van morir a causa de roques incandescents i tres nens van desaparèixer al fer erupció ahir el volcà Pacaya, situat a 35 quilòmetres al sud de la capital de Guatemala. L’erupció número 14 del Pacaya dels últims 40 anys va llançar dotzenes de roques i una gran quantitat de sorra i cendra que ho va cobrir tot en un radi de més de 150 quilòmetres i va obligar a tancar l’aeroport internacional La Aurora. El president, Álvaro Colom, va decretar l’«estat de calamitat pública» a tot el centre del país.
Els núvols de cendra i sorra que va emetre aquest volcà de 2.522 metres d’altitud enmig de grans fumaroles van descarregar una autèntica pluja sobre la capital i la pròxima i turística ciutat colonial d’Antigua. Els carrers es van cobrir amb una capa relliscosa de fins a 10 centímetres que va provocar almenys 40 xocs i accidents de trànsit. Enmig de l’alerta roja, 2.000 persones van ser evacuades amb rapidesa de la falda del Pacaya i 600 van ser traslladades a set albergs provisionals.
Els equips de rescat van localitzar sense vida dos habitants del poble El Bejucal i, molt a prop del cràter, el periodista Aníbal Archila, tots tres afectats perl’impacte de roques que va llançar el volcà. I hores després seguien buscant tres nens entre 7 i 10 anys que van desaparèixer d’un altre poblet situat en un vessant del Pacaya.
No només es van suspendre les classes enmig de la cendra volcànica i el perill de noves erupcions. Álvaro Colom va fer una crida a la «tranquil·litat», però va recomanar als habitants de tota la regió que no sortissin de casa seva, excepte que tinguessin una emergència o es trobessin en una zona de perill. Només el fet de treure la cendra costarà diversos dies de treball.

André Inácio i Irene Pérez

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=717636&idseccio_PK=1007&h=

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada